Rubbers van kunststof kozijnen vervangen? Bespaar energie!
In huis moet het lekker behaaglijk zijn. Daarom zijn ramen en deuren voorzien van rubbers. Deze hebben als voornaamste taak het weren van wind. Zeker in het najaar is het belangrijk dat ze hun werk goed doen. Vooral met de huidige energieprijzen.
Na verloop van tijd kunnen deze rubbers verslijten. Daardoor kan het in huis gaan tochten. Soms zijn de rubbers zo sterk versleten dat in huis niet alleen tocht voelbaar is, maar ook vocht vrij spel krijgt. Het vervangen van kozijnrubbers, of rubbers van deuren is dan nodig.
In dit artikel vertellen we waar je rekening mee dient te houden bij het vervangen van kozijnen rubbers, wat de gevolgen zijn als je het niet doet en welke soorten rubbers er zijn. Voorkom tocht- en vochtprobleem en bespaar energie!
Let op: Dit is een informatief artikel dat uitsluitend gericht is op het vrijblijvend delen van kennis. Bij Markant Kozijnen zijn we experts in nieuwe kunststof kozijnen, maar vervangen zelf geen kozijnrubbers. Wij bieden advies over hoe je dit zelf kunt aanpakken. Voor het vervangen van rubbers, zoek een gespecialiseerde dienstverlener. Bedankt voor je begrip!
Inhoudsopgave
ToggleDe invloed van weersinvloeden op levensduur rubbers
Het weer in Nederland kan behoorlijk grillig zijn. Van gure winters tot zinderende zomers, de Nederlandse weersomstandigheden kunnen behoorlijk variëren. Maar wist je dat deze wisselende weersomstandigheden ook invloed hebben op de levensduur van je kozijnrubbers?
UV-straling
Een van de voornaamste vijanden van kozijnrubbers is de ultraviolette (UV) straling van de zon. Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat rubbers uitdrogen en broos worden. Hierdoor verliezen ze hun elasticiteit en zijn ze minder effectief in het afdichten van kieren.
Vorst en bevriezing
In de winter kunnen de temperaturen flink dalen. Wanneer vocht op of nabij de rubbers bevriest, kan het volume uitzetten, waardoor de rubbers onder druk komen te staan. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes in de rubbers, die op hun beurt weer voor lekkages kunnen zorgen.
Zware regenval en vocht
Langdurige blootstelling aan vocht kan ervoor zorgen dat rubbers gaan schimmelen of rotten, vooral als het water niet goed kan wegvloeien. Dit is vooral problematisch bij inferieure rubberkwaliteiten die niet goed bestand zijn tegen vocht.
Wind en zand
Zand en kleine deeltjes die door de wind worden meegevoerd, kunnen zich vastzetten op de rubbers. Wanneer deze deeltjes met de tijd in de rubbers worden ingewreven (bijvoorbeeld door het openen en sluiten van ramen), kunnen ze de rubbers beschadigen of versneld laten slijten.
Hoe bescherm je je kozijnrubbers tegen weersinvloeden?
Allereerst is regelmatige reiniging, zoals eerder genoemd in de blog, essentieel. Daarnaast is het aan te raden om jaarlijks een speciale rubberbeschermer aan te brengen, vooral vlak voor de zomer en de winter. Deze beschermers vormen een beschermlaagje op het rubber en houden schadelijke invloeden op afstand.
Bij het kiezen van kozijnrubbers kan het ook raadzaam zijn om te informeren naar rubbers die speciaal zijn ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden. Zo ben je ervan verzekerd dat je kozijnen en rubbers zo lang mogelijk meegaan, ongeacht het Nederlandse weer.
Regelmatig kozijn rubbers reinigen
Met goed onderhoud kan de levensduur van kozijn rubbers worden verlengd. Bij kunststof kozijnen is het daarom nuttig de rubbers regelmatig te reinigen. Voornamelijk voor de buitenzijde is dit belangrijk.
De rubbers aan de buitenzijde krijgen immers de volle laag. Ze krijgen alle weersinvloeden te verduren, waardoor op de buitenste laag een aanslag kan ontstaan. Wanneer deze niet worden verwijderd zal dit de rubbers en de werking daarvan aantasten.
Tijd voor nieuwe rubbers?
Dit zal niet de eerste keer zijn dat je leest dat je jouw kozijnen en kozijnrubbers goed moet onderhouden. Maar wanneer zijn jouw rubbers nu precies aan vervanging toe?
De simpelste vuistregel is deze: als het raamkozijn niet goed meer aansluit is het tijd voor nieuwe rubbers.
Hoe herken je dat dit het geval is? Er zijn twee makkelijk te herkennen signalen dat het tijd is voor nieuwe kozijnrubbers:
- Bij tocht (hoofdfunctie van de rubbers)
- Bij vocht in huis
Gevolgen slijtage kozijn rubbers
Zoals gezegd kan een versleten kozijnrubber zorgen voor tocht in huis. Dit is vervelend. Stel je maar eens voor dat je lekker voor de buis zit en steeds koude windvlagen voelt. Dat wil je toch niet?
Daarbij is het ook niet bepaald goed voor jouw portemonnee. Er gaat immers veel warmte verloren door de kieren die bij de ramen en deuren ontstaan zijn. Je betaalt (veel) meer aan energiekosten dan nodig is.
Ernstig versleten kozijnrubbers kunnen ook leiden tot lekkage. Bij regen zie je ineens water op de vensterbank liggen! Door dit soort lekkages wordt ook het hout van jouw kozijn aangetast, met alle gevolgen van dien. Het hout gaat rotten, waardoor je jouw kozijnen veel eerder moet vervangen.
Hoelang gaan kozijn en raamrubbers mee?
De levensduur van de rubbers is in de eerste plaats sterk afhankelijk van de kwaliteit van de rubbers. Maar ook wat je zelf doet aan onderhoud heeft een enorme invloed op de levensduur. Als je rubbers niet goed onderhoudt worden ze in de loop der jaren stug en droog. De verschillende soorten rubbers en de weerstand van deze rubbers lichten we verder in de artikel toe.
Hoe onderhoud je raamrubbers?
Raam- en kozijnrubbers onderhouden is geen klus waar je je dagelijks mee bezighoudt. Maar het is uitermate belangrijk om zo nu en dan onderhoud te plegen. Met onvoldoende onderhoud worden raamrubbers schrompelig en schraal en moet je ze eerder vervangen. Met een beetje liefde hou je de raamrubbers in goede staat. Ze gaan dan jarenlang mee zonder dat je de raamrubbers moet vervangen.
Het onderhoud van raamrubbers verschilt per raamrubber. Zo heb je raamrubbers voor auto’s, machines, boten en caravans. Voorkom dat raamrubbers stug en droog worden door zuurvrij vaseline te gebruiken. Dit is een zeer geschikt onderhoudsmiddel. Ook glycerine werkt goed om raamrubbers soepel te houden.
Overigens hebben rubbers voor in de bouw al snel een andere professionele oplossing nodig. Hoe dan ook, als je raamrubbers goed onderhoud gaan ze langer mee.
Soorten kozijn rubbers
Er zijn verschillende soorten kozijnrubbers. Daardoor is er voor elk deur- of raamkozijn een optimale afdichting mogelijk. Ze zijn veelal gemaakt van TPE rubber (thermoplastisch elastomeer). Naast universele kozijnrubbers is het ook mogelijk kozijnrubbers geheel op maat te laten maken.
Enkele soorten rubbers:
TPE;
Een verzamelnaam voor verschillende technische rubbers, synthetische rubbers en elastoplastische kunststoffen. Elastoplastisch betekent dat het rubber bij kamertemperatuur elastisch is. Deze soort rubber is bij verhitting heel goed te bewerken en daarom breed inzetbaar.
Celrubber;
Verkrijgbaar in standaard maten én in maatwerk producties. Deze rubbersoort is bijzonder geschikt als afdichtingsrubber. Het is een zacht materiaal dat is bestand tegen hoge druk. Daarnaast heeft een grote elasticiteit en is celrubber bestand tegen hoge temperaturen, zuren, basen en de inwerking van zonlicht.
SEBS;
Dit is een thermoplastisch elastomeer (TPE). De voordelen : SEBS zijn: gunstige prijs, breed aanbod, duurzaam, bestendig tegen UV en ozon, extreme warmte en kou.
EPDM;
Deze rubbersoort kan gemakkelijk en op veel verschillende manier worden bewerkt. Het is ook verkrijgbaar in een zelfklevende uitvoering waardoor het eenvoudig is te bevestigen. EPDM is goed bestand tegen slijtage.
Er zijn nog veel meer soorten rubber, elk met hun eigen toepassingen. Siliconen rubber bijvoorbeeld. Dit is een vloeibaar kunststof rubber en bestand tegen temperaturen tot 280 graden Celsius. Dat is voor een kozijnrubber natuurlijk niet nodig. Viton rubber is bestand tegen allerlei chemicaliën en wordt veel gebruikt voor snoeren.
Milieuvriendelijke opties voor kozijnrubbers
Tegenwoordig wordt er steeds meer nadruk gelegd op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Ook in de wereld van bouwmaterialen en specifiek kozijnen en hun toebehoren. Maar hoe zit het eigenlijk met kozijnrubbers? Welke milieuvriendelijke opties zijn er en wat zijn de voordelen?
Biobased en gerecyclede rubbers
Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan naar het gebruik van biobased materialen voor de productie van rubbers. Dit zijn materialen die afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen zoals plantaardige oliën of harsen. Naast biobased rubbers wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om oude rubbers te recyclen en zo een nieuw leven te geven.
Lange levensduur
Een rubber dat lang meegaat is op zichzelf al een milieuvriendelijke optie. Het vermindert de noodzaak om regelmatig te vervangen, wat resulteert in minder productie- en afvalkosten. Kies daarom altijd voor kwaliteit, zelfs als dit een iets hogere investering vereist. Op de lange termijn is dit zowel voor jou als voor het milieu de beste keuze.
Toxiciteit
Veel traditionele rubbers worden tijdens hun productieproces behandeld met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Door te kiezen voor milieuvriendelijke rubbers, kies je voor producten die minder van deze schadelijke stoffen bevatten of waarbij tijdens de productie rekening is gehouden met het minimaliseren van deze stoffen.
Productieproces
Het is niet alleen het eindproduct dat milieuvriendelijk kan zijn; ook het productieproces speelt een rol. Fabrikanten die investeren in groene technologieën of methoden die het energieverbruik verminderen, dragen bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.
Tips voor de consument
Wanneer je overweegt om nieuwe kozijnrubbers aan te schaffen, is het raadzaam om te vragen naar de milieuvriendelijke opties. Hoewel deze soms iets duurder kunnen zijn, bieden ze op de lange termijn vaak meer waarde, zowel voor jouw portemonnee als voor het milieu. Bovendien dragen ze bij aan een duurzamere toekomst voor de volgende generaties.
Tochtstrips kozijnen
Wil je zorgen voor een betere isolatie van je woning? Gebruik tochtstrips om kozijnen van ramen/deuren af te dichten. Tochtprofielen kunnen worden gemonteerd in kozijnen en deuren rondom het huis. Tochtstrips maken jouw huis moeiteloos tochtvrij en geluidsdicht. Als je wil weten waar de tocht vandaan komt, kun je dit eenvoudig onderzoeken. Zet een kaars in een ruimte. Aan het wapperen van de vlam kun je zien waar de tocht je huis in komt.
Let op: er zijn er verschillende diktes aan tochtstrips en tochtband verkrijgbaar. Om te weten welke dikte je nodig hebt sluit je het raam of de deur en meet je de dikte van de kier bij het kozijn. Bij te dikke tochtwering zal zullen ramen en deuren niet goed sluiten, en bij te dunne tochtwering zal er tocht binnen blijven komen.
Voordat je het materiaal gaat halen meet je eerst de volledige lengte van de kozijnen die je wil voorzien van tochtwering. Zo weet je precies hoeveel meter tochtwering je moet halen.
Rubbers van kozijnen laten vervangen
Markant Kozijnen verzorgt het volledig plaatsen van kunststof kozijnen en ramen in regio Friesland, Groningen en Drenthe. Daarbij vervangen we ook de kozijnrubbers als dat nodig is.
We verkopen ze niet rechtstreeks via onze website maar brengen ze direct mee als we aan jouw kozijnen of deuren komen werken. Wel zo handig! Zo loop je geen risico de verkeerde rubbers te bestellen. Wij zorgen voor de juiste rubbers, die perfect aansluiten, zodat tocht en vocht bij jouw kozijnen verleden tijd zijn!